Heti Sámán

Őszintén szólva fogalmam sincs, miről is szól pontosan ez a blog. Talán nem más, csak REAKCIÓ. (Kéne erre magyar szó)

Utolsó kommentek

HTML

Friss topikok

Lapzárta után (anti-antipogány reakció II)

2009.11.09. 17:06 | ZeromorphemX | Szólj hozzá!

(Mivel még sajna alig olvassák a blogot, meg merem tenni, hogy a meghirdetett heti ciklust egy picit megszegem. Nem nagyon fog előfordulni)

"Azért veszélyesek a különböző valláspótlékok, mert tévútra vezethetik az embert a vallás, a vallásosság vonatkozásában. A megtévesztés veszélye nemcsak az egyház kifejezett tagjait érinti, hanem azokat is, akik jó szándékkal keresik az igazságot, csak nem a biztos utat találják meg – mondta a Demokratának Bosák Nándor, debrecen-nyíregyházi püspök."
Erről volna tehat szó. A cikk itt található meg: http://www.demokrata.hu/heti-hir/uzenet-joakaratu-embereknek
Nem linkelem be az egészet, mint a körlevélnél, csak a fontosabbakat. A körlevélre adott válaszomban olvasható minősítésem itt is érvényes, a püspök úr, a világ legbölcsebb, mindent tudó embere lévén természetesen ismeri az igaz utat, a többi ember hülye. Pláne az hülye, aki nem XY szövege alapján akarja megtalálni az "igaz utat" hanem ostoba módon holmi valós dolgok alapján próbálkozna.

Na de ezt figyeljétek:

A kereszténység ennél lényegesen több, mert valljuk, hogy amit Istenről tudunk, az nem csupán az emberi következtetés eredménye, hanem azt ő maga mondta el nekünk, és amit az ember teljes életéről elgondolt, azt Jézus Krisztusban mutatta meg. Egyszerűen úgy mondhatom: a kereszténység a helyes istenkép és helyes emberkép vallása. Pogánynak pedig azt nevezzük, aki Istent téves módon gondolja el, vagy téves eszmékben, rítusokban véli megtalálni.

Huhúú! Ő maga mondta el basszus! Mi persze elégedjünk meg azzal, hogy te tovább adod nekünk mi? Szóval ne következtessen senki semmiből semmire, csak higyje el a püspök úr minden szavát. (Tudom, meg a Biblia minden szavát bla bla bla) Szeretném felhívni a püspök úr szíves figyelmét, hogy a világon X mennyiségű (X>1) olyan vallás létezik, amely szerint ők birtokában vannak az "egyetlen igaz tudásnak" amelyet egyenesen a Teremtő Istentől tudtak meg. Ezen vallások nem túl meglepő módon egymástól teljesen eltérő dolgokat állítanak. Vegye észre püspök úr, hogy a maga felfogása csak belülről, az eleve-keresztény szemszögből működik. Kívülről maguk is csak olyan entitás, mint a többi. És az entitások közül ez e legkevésbé hiteles, amely kizárólag fanatikus hívek elmondása alapján épül fel.

Természetesen híveinknek akartunk eligazítást adni, de amivel a nyilatkozat foglalkozik, nem csak belügy. XXIII. János pápa óta, ha a pápák olyan kérdésekről adnak tanítást, ami az egész társadalmat vagy az emberiséget érinti, akkor a címzésbe belefoglalják azt is, hogy „és minden jóakaratú emberhez” kívánnak szólni. A mi esetünkben is elmondhatjuk ezt, hiszen a probléma, a megtévesztés veszélye nemcsak az egyház kifejezett tagjait érinti, hanem azokat is, akik jó szándékkal keresik az igazságot, csak nem a biztos utat találják meg. Ezért ez a nyilatkozat minden jó szándékú, bajainkra megoldást kereső, emberhez szól.

No comment. Tök jó, hogy valakik mindent tudnak a világról. Mi tévelygő hülyék nem tudjuk mit cselekszünk.

Ha azonban valaki azt mondja, hogy én vallásos vagyok, de nem az egyház hite szerint, hanem a „magam módján”, akkor már minőségi kérdésről van szó, Ahogy mondtam, a vallás az Isten és az ember kapcsolatát rendezi és irányítja. A kereszténység ennek a kapcsolatnak alapjait és törvényeit Istentől eredezteti, és ezt tartja irányadónak. Aki ezek között válogat, és annak alapján fogad el vagy utasít vissza igazságokat, hogy tetszik vagy nem tetszik, könnyű vagy nehéz, pillanatnyilag hasznos vagy nem a számomra, abba a csapdába esik, amibe a pogányok: a maguk alkotta istent szolgálják.

A zsidók alkotta isten jobb? De ha már itt tartunk: Isten és ember kapcsolatában mi is volna az egyház szerepe, egy egyház- és papságtagadó próféta (tudom, tudom, messiás) nyomán? Az, hogy az emberek nem egyszerűen elhiszik XY Kukutyin Palkó megszólalásait, hanem, és ez a keresztényekre is igaz, gondolkoznak, viszonylag  egészséges, nem igazán fanatizálható tudatra vall. Ez nagy szomorúság lehet a püspök úr számára igaz? Nem is tudom, milyen gondolkodásmóddal lehet az életben leginkább felelősségteljes döntéseket hozni. Azzal, amelyik a való életben tapasztalható igazságokat keresi, és az alapján akar dönteni, vagy amelyik magáévá teszi valamely beképzelt mindentudó megmondóember demagóg sületlenségeit. Amely persze fejen is találhatja a szöget (a Tízparancsolat voltaképpen stimmel) de erre semmi biztosíték. És mi a biztosíték arra, hogy egy ilyen gondolkodásmódú (gondolkodásmódmentes) ember éppen melyik kinyilatkoztatást fogja magáévá tenni. Teli találat, hölgyeim, uraim, a Charlie Manson hívek a keresztény gondolkodásmód áldozatai, a Népek Temploma kiírtott hívek úgyszintén.

A „maga módján vallásos” szemlélet valójában nem katolikus, inkább annak a relativizmusnak a következménye, amely az élet különböző területein összemossa a határokat a jó és rossz, az igaz és hamis, az érték és az érdek között.

Hogy nem katolikus, az igen valószínű. Na most keresztény hitvitákba nem kívánok belefolyni, mivel semmi közöm hozzá, de ezt a relativizmust már megint ránk is érti. Aztán miért is volna a pogányság ralativizmus? Nem mosunk mi össze semmit semmivel. Ezt kéne fölfogni végre. A püspök úr ez imént következtetésről beszélt, elfelejti, hogy objektív dolgokból is lehet következtetni. Olyannyira elfelejti, hogy az is kimegy a fejéből: éppen az a legszubjektívebb pont, ahol ő áll. A jó és a rossz összemosása tipikus ballib faszság, amit nem kellene ránkkenni. A keresztények ne higyják azt magukról, hogy a jó és rossz megkülönböztetése az ő privilégiumuk. Annál is inkább, mivel-e kettő nem szorul megkülönböztetésre, önmagukat különböztetik meg.

Az értelmező szótár szerint a szinkretizmus „különféle vallási, filozófiai irányok felszínes összehangolása.” Ősmagyar szinkretizmuson azt értjük, hogy valós, vagy csak elképzelt ősi vallási szokásokból, hiedelmekből próbálják rekonstruálni az ősi állapotot, különböző elméleteket fogalmaznak meg a magyarság eredetére vonatkozóan, és ezekkel próbálják nemzeti identitásunkat megalapozni.

Stimmel.

Amikor tehát ezekről a püspökök véleményt mondanak, az egészséges vallásosság és az egészséges nemzettudat védelmében, megerősítéséért teszik.

Muszály ezt vérforraló módon tenni? Muszáj hergelni az embereket azzal, hogy nyilvánosan is kizárólag a saját márklárjukat tartják az egyetlen létjogosult márklárnak, és mindenki más hülye? Vegyék már tudomásul a keresztények: ma Hazánkban jelentős a pogányok száma. Köztük pogány hazafiak szépszámmal, akiket nem kellen folytonosan gyalázni.

Címkék: cikk magyar demokrata vallás isten hit keresztény út riport pogány igaz katolikus püspök

A bejegyzés trackback címe:

https://hetishaman.blog.hu/api/trackback/id/tr171513145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása