Heti Sámán

Őszintén szólva fogalmam sincs, miről is szól pontosan ez a blog. Talán nem más, csak REAKCIÓ. (Kéne erre magyar szó)

Utolsó kommentek

HTML

Friss topikok

Valódi ősi értékek

2009.11.16. 10:30 | ZeromorphemX | 4 komment

Manapság egyre többeknek van elegük világszerte a globalizációból, mint jelenségből, saját valódi identitást akarnak maguknak. Most olyan zénékből szemezgetnék, amelyek különböző népek saját régi népi kultúráján alapulnak, illetve ezen belül is a folk metálról. Ennek legfontosabb jellemzője, hogy többnyire a legkorábbi globalizációs hullámot, a kereszténységet is levetkőzték, népük valódi arculatához igyekeznek fordulni ehelyett.

Elsőként az egyik legismertebb finn folkmetál bandától, a Korpiklanitól illesztenék be egy számot. Ez számunkra a banda sámánista kötődése miatt is érdekes. A zenekar korábbi neve Shaman volt, amely utóbb megváltozott. A dal címe Tuli kokko (Eljött a sas).

Na persze a sámáni jellemzők nyilván csak ott kerülnek elő, ahol ennek van is hagyománya, míg más népek körében is a saját hagyományok jöhetnek szóba elsősorban. Így beszélhetünk az északi germán népek esetében a viking metálról, amelynek egyik jeles képviselője a feröeri Týr nevű zenekar akiktől ide is biggyesztem a Regin Smiður (azaz Rejin Szmijur) című számot. A cím jelentése: Regin Fegyverkovács.

A svájci Eluveitie érthető módon viszont a kelta vonulathoz tartozik, tőlük most az Omnos akkusztikus változatát tenném ide. Ebben a számban gyakorlatilag semmiféle hitvilági elem nincs - bár más dalokban van, de nem akartam csak olyanokat hozni - pusztán kelta hangulatot idéz.

Van a folknak egy valamilyen szinten globalizált irányvonala is. Ezt azért mondom, mert ezekben az esetekben a black metal begyűrűzött a folkba, és folk black-et hozott létre, ilyen zenekar a Finntroll. Sok nevet aggatnak rájuk stílus szempontjából, de mégis a folk-black áll a legközelebb a valósághoz. A skandináv népi kultúrára támaszkodnak, de a black szokásokhoz híven sok számban ennek a kultúrának a negatív erőivel vállalnak közösséget, ez pedig vitathatatlanul black-metal vonás. Csak ez nem keresztény alapú black metal. Nem létezik a sátán figurája: trollok léteznek. A dolgot az árnyalja, hogy a jelenség a kereszténység ellenpólusaként értelmezendő elsősorban, nem a "gonosz imadataként" bla bla bla, sőt a trollokat a becsület és méltóság tulajdonságaival is ellátják. Én magam nem szeretem az antitézisen alapuló jelenségeket, de a Finntroll zenéi alapvetően tetszenek. Lássunk egyet: Nedgång.

 

A Finntroll másik vonulata az erősen dajdajozó jellegű, blackségmentesebb irány, legismertebb példa erre a Trollhammaren (A Trollkalapács)

 

A dolognak fordítottja is létezik egyébként: a pagan-blacknek hívott banda, amely valójában nem black, csak szimplán pagan. Ilyen a magyar Turulvér zenekar. Kiválóan eltalálják a sámános hangoulatot, ami a dalszövegek megszerkesztését és magát a témát is illeti, a zene egész jó, és szintén illik ehhez. A képet némileg árnyalja, hogy annyira artikulálatlanul vannak felhörögve a szövegek, hogy egy kanyi szót nem lehet érteni belőle, ha az ember meg nem tanulta, vagy nem olvassa hozzá, de azért jó. Lássuk például az Újjászületés köszöntő éneket.

 

Ha már ismét a sámánizmusnál tartunk, nézzünk el keletre is. A török népeknél nem a kereszténység globalizált, hanem az iszlám. Ott ezt mellőzik el az ilyen vonulatok, és térnek vissza saját ősi sámánizmusukhoz és Tengri-hitükhöz. Allah nevének tintája lekopik lassan, de Tengri kőbe rótt neve megmarad. Itt is volna a török Pagan nevü zenekar Kök Tengri című száma.

Meg lehet említeni még az Ulytau ([Ulutau] - "Nagyhegy"-et jelent, bár lehet, hogy egy hegy tulajdonneve) zenekart. Kazak szimfónikus metál zenekar, nem énekelnek a számaikban (a türk nyelveket nem kedvelőknek ez talán pozitívum, nekem viszont hiányzi) viszont egy klipjüket mindenképpen be akartam itt mutatni. Ennek a zenekarnak az iszlámhoz való viszonyát egyébként nem ismerem, de az öltözködésükön kívül nem igazán jelentkezik náluk folk irányzat. Ez a szám viszont nagyon tetszik, és benne a régi nomadizmus jelenik meg, és persze a türk farkas, nagyon hangulatos.

A türköktől még egy nemmetál előadót is hoztam, a szintén kazak Kerwen. A dal címe "Ata tegim kök türik" azaz "Atya törzsem kék török" vagyis tulajdonképpen "Őseim a köktürkök". Összvissz az egész számból ezt értem, de amúgy tetszik. Az iszlám-ellenes törökök között elég népszerű.

 

Végezetül egy magyar folk-metál bandától tennék be ide két számot: az Echo of Dalriada-ról van szó, mégpedig a Nap és zél háza című balladájukról, valamint a Téli énekről. Igazán minőségi folk metal, nagyon jól össze vannak rakva a zenéik, epikus, ősi magyar témakat dolgoznak fel. Nagyon jó zenekar.

 

 

A globalizmus hanyatlása elkezdődött egy bizonyos szubkultúrában. Egyértelműen pozitív jel.

 

Zeromorphemix

Címkék: folk metal ősi pogány értékek valódi pagan

A bejegyzés trackback címe:

https://hetishaman.blog.hu/api/trackback/id/tr801528423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gestr 2009.11.17. 09:22:49

Szeretném iderakni egy érdekes oldal linkjét, az északi Ásatrú-val kapcsoltban:
www.asatru.hu/hu/tema/asatru.html

ZeromorphemX 2009.11.17. 12:11:35

@Gestr: Jó kis írás, nagyon igaza van a szinkretizmus kapcsán. Mondjuk az én germán kötődésem zéró, a saját "látens kereszténység"-eink jobban idegesítenek, de sajna itt valóban megbomlik a globalizáció tagadása, mint amit írtam is a Finntrollhoz. Ha már itt tartunk, érdekes lenne megnézni, hogy így szubkultúra szinten egy Finntroll-féle világnézet (elsősorban a rajongóknál, mert hogy a zenekar mennyire gondolja komolyan az más kérdéskör) mennyire az eredeti mitológia, és mennyire a black-kel tupírozott változat jön át.

Asta (törölt) 2010.01.27. 21:58:37

Javaslom az Opeth-et neked, és legyél komolyabb.

Abba ne hagyd!!

Asta (törölt) 2010.02.10. 20:37:41

Nyilvánvaló példa a Nó színház „démontánca”. A Nó egyébként félelmes mennyire idegen mind látványban, mind hangzásilag. Ebben az idegen Nó táncban táncolnak szamuráj, női szerepek mellett lélekvesztett embereket is. Ilyen embert látni bizonyosan sokkoló. Viselkedésük igen jellegzetes. Rémisztő. Bármi jó neki, már nem lát különbségeket: gésához sem megy, célja és pénze az utolsó ami nincs. Tradicionális jelenet a démonfej levágása. A kardpróba.

Egy ilyen démonhoz kell azért a teljes kimerülés is. Amikor démont látsz, te magad ne lépj azért a sárba. Ő más belelépett.
süti beállítások módosítása