Heti Sámán

Őszintén szólva fogalmam sincs, miről is szól pontosan ez a blog. Talán nem más, csak REAKCIÓ. (Kéne erre magyar szó)

Utolsó kommentek

HTML

Friss topikok

Tízparancsolat mint az egy igaz ösvény?

2009.11.29. 18:23 | Necrolepsia | Szólj hozzá!

"

Az 1. parancsolat

ÉN, AZ ÚR, VAGYOK A TE ISTENED, AKI KIHOZTALAK TÉGED EGYIPTOMNAK FÖLDJÉRŐL, A SZOLGASÁG HÁZÁBÓL. NE LEGYENEK NÉKED IDEGEN ISTENEID ÉNELŐTTEM.

"Az ember mindenkor emlékezzék Isten iránti nagy hálatartozására, a bűn fogságából való szabadulására, Isten minden jótéteményére" (Zsoltárok 103:2). Tisztelje és szeresse úgy, ahogy Ő erre méltó: "teljes szívből, teljes elméből, minden erőből" (Máté 22:37; Lukács 10:27). Bűn elhanyagolni Isten megismerését, elfeledkezni a tőle kapott jóról, szabadító kegyelméről, és bárkit vagy bármit elé helyezni tiszteletben és szeretetben. "Mindaz, amihez jobban ragaszkodunk, ami csökkentheti Isten iránti szeretetünket és tiszteletünket, Isten helyét foglalja el szívünkben, s abból istent alkotunk magunknak." (E.G. White: Pátriárkák és próféták, Bp., 309. 1.)" "

Íme az első parancsolat, és egy "meggyőző" magyarázat. Nos igen, nem elég, hogy minden bűnünk öröklődik, Istentől kapott "jóról" se felejtkezzünk el, de nem? "Én, az Úr, vagyok a te istened", mondja az ember, lengetvén az "égbőldobott" kőtáblát, és ezt tartván elegendő bizonyítéknak. Ha ezt ma valaki megcsinálná, rásütnék a szekta, eretnek, elmebeteg és egyéb jelzőket. Nos a kersztények mindenben a hibát keresik de elfelejtkeznek, hogy a legnagyobb az ideológiájuk alapjaiban van. Ennyi...

A II. parancsolat

NE CSINÁLJ MAGADNAK FARAGOTT KÉPET, ÉS SEMMI HASONLÓT AZOKHOZ, AMELYEK FENN AZ ÉGBEN, VAGY AMELYEK ALANT A FÖLDÖN, VAGY AMELYEK A VIZEKBEN, A FÖLD ALATT VANNAK. NE IMÁDD ÉS NE TISZTELD AZOKAT; MERT ÉN, AZ ÚR, A TE ISTENED, FÉLTŐNSZERETŐ ISTEN VAGYOK, AKI MEGBÜNTETEM AZ ATYÁK VÉTKÉT A FIAKBAN HARMAD- ÉS NEGYEDÍZIGLEN, AKIK ENGEM GYŰLÖLNEK. DE IRGALMASSÁGOT CSELEKSZEM EZERÍZIGLEN AZOKKAL, AKIK ENGEM SZERETNEK, ÉS AZ ÉN PARANCSOLATAIMAT MEGTARTJÁK.

"Szorgalmasan törekedjék az ember Isten hiteles megismerésére az ő kinyilatkoztatása, a Szentírás alapján. Ennek igéivel helyesbítse mindig az oly könnyen eltorzuló Isten-képet. Vigyázzon arra, hogy minden eszköz, amivel őt bemutatja (szó, kép, zene) az ő szent és tökéletes lényét hitelesen kifejező legyen. Bűn Istenről önkényes képet alkotni látható formában a saját elképzeléseink, eszméink által. Bűn szétválasztani, szembeállítani Isten igazságosságát és szeretetét, jobban hangsúlyozva az egyiket vagy a másikat, eltorzítva azt, hogy Ő "féltőn szerető Isten", vagyis hogy igazságos szeretete nem tűri meg a bűnt az életünkben."Bálványimádók azok, akik a saját bölcsességükben és tanácsukban bíznak,... és ugyanakkor elmulasztják figyelembe venni Isten törvényének kívánalmait." (E.G. White: Review and Herald, 1906. március 5.)"

Tessék megint: önkényes kép Istenről? Aki mások által elképzelt istenség helyett saját bölcsességében bízik, sajátmaga teremti meg a jövőjét az bűntetést érdemel? Ez már akkoris baromság volt amikor leírták. Mindenki saját maga "megváltója" és nem kötelező egy adott és mások szerint "igaz" istent követnie. Ó de ő meg is torolja generációkon kersztül a tévelygőket. Hát nem nagyszerű?...

 

A III. parancsolat

AZ ÚRNAK, A TE ISTENEDNEK NEVÉT HIÁBA FEL NE VEDD; MERT NEM HAGYJA AZT AZ ÚR BÜNTETÉS NÉLKÜL, AKI AZ Ő NEVÉT HIÁBA FELVESZI.

"Isten nevét csak akkor ejtsük ki, ha jelenlétének tudatában hozzá szólunk, vagy róla beszélni kívánunk - őszintén, komolyan, méltó módon. Mindent a legteljesebb tiszteletben tartsunk, ami Isten bölcs, hatalmas és tökéletes lényével összefügg. Így például az istentiszteleti helyet, szolgálatot stb. Bűn mindennemű káromlás Isten neve iránt, mert ez ugyanannyi, mint személyének a tényleges bántalmazása. mivelhogy Ő élő, mindenütt jelenvaló Isten, aki hallja, amikor a nevét kimondjuk! Bárminémű tiszteletlenség a személyével és tiszteletével összefüggő dolgok iránt, a bűn jellegzetes fölényeskedését, könnyelműségét, felülkerekedési, becsmérlési vágyát fejezi ki a nála jobb és igazabb iránt."

Megint fenyeget, hihetetlen. Rendben van amit nemismer az ember arról ne formáljon kritikát, de ha tisztában van vele és látja, hogy amit Isten követői csinálnak az nem "jó", hát csapjon belém a ménykő akkor. Elvakult és irányítható banda. Ez már fanatizmus...

A IV. parancsolat

MEGEMLÉKEZZÉL A SZOMBATNAPRÓL, HOGY MEGSZENTELTED AZT. HAT NAPON ÁT MUNKÁLKODJÁL ÉS VÉGEZD MINDEN DOLGODAT; DE A HETEDIK NAP AZ ÚRNAK, A TE ISTENEDNEK SZOMBATJA: SEMMI DOLGOT SE TÉGY AZON SE MAGAD, SE FIAD, SE LEÁNYOD, SE SZOLGÁD, SE SZOLGÁLÓLEÁNYOD, SE BARMOD, SE JÖVEVÉNYED, AKI A TE KAPUIDON BELÜL VAN; MERT HAT NAPON TEREMTETTE AZ ÚR AZ EGET ÉS A FÖLDET, A TENGERT ÉS MINDENT, AMI AZOKBAN VAN, A HETEDIK NAPON PEDIG MEGNYUGODOTT. AZÉRT MEGÁLDOTTA AZ ÚR A SZOMBAT NAPJÁT, ÉS MEGSZENTELTE AZT.

 

"Bűn tétlenül élni, hanyagolni a kötelességek teljesítését hét közben, és kenyérkereső munkát végezni a hetedik napon, amikor Isten önmagával közösségbe hívja az embert."(Kiaz a hülye aki egész héten tétlenkedik és vasárnap akarna dolgozni!!??)

Azért nemszeretnék mindenbe belekötni, erre kivételesen ráhagyom de őszintén szólva semmi értelmét nem látom. De misét bezzeg lehet tartani ... Na mindegy is.

 

Az V. parancsolat

TISZTELD ATYÁDAT ÉS ANYÁDAT, HOGY HOSSZÚ IDEIG ÉLJ AZON A FÖLDÖN, AMELYEI AZ ÚR, A TE ISTENED ÁD TENÉKED.

Igen az első tagmondattal teljes mértékben egyetértek, de ehhez nemkell se Biblia, se Isten, főleg nem olyan akitől ezt kaptuk...

A VI. parancsolat

NE ÖLJ.

"Ne álljunk bosszút magunkért, ne fizessünk gonosszal a gonoszért, sőt szeressük ellenségeinket, azaz a magunk részéről igazságot és jót cselekedjünk irántuk, a nekünk okozott sérelem ellenére is (Róma 12:17-21 ). Jézus magyarázata szerint (Máté 5:21-22) bűn haraggal, gyűlölködő, megvető szavakkal, vagy pedig tettel - testi sértéssel és életet kioltó öléssel - válaszolni a minket ért igazságtalanságokra, sérelmekre. A saját életünk ajándékát is becsüljük meg azáltal, hogy nem a pillanatnyi kívánságokat követjük életmódunkban és szokásainkban, hanem a természet törvényeit igyekszünk megismerni és követni, hogy így megőrizzük egészségünket, és a legjobb teljesítőképességgel szolgálhassunk Istennek és egymásnak."

Ismételten egy jóféle parancsolat. Én nemakarok kötekedni, de hamár ott tartunk mi a válasz a kereszteshadjáratokra? Ölni bűn, kivétel ha "hitetleneket" mészárolunk, mert az üdvösség. Vagy mit szólnak az inkvizíciók mértéktelen vérengzéséhez? Nekik szabad? Szerencsére a törvényeinket nem a keresztények írják...

A VII. parancsolat

NE TÖRJ HÁZASSÁGOT.

Jó ez ismét relatív.Általában aki házasságot tör az jó okkal teszi azt, értem ez alatt a családon belüli erőszak vagy az alkoholizmus okozta problémákat.

A VIII. parancsolat

NE LOPJ.

"Feddhetetlen becsületességet kíván e parancsolat a felebarát anyagi javainak teljes tiszteletben tartásával, beleértve a becsületes bérért becsületes munka és a becsületes árért becsületes áru elvének követését is. A törvény betöltése ezenfelül megkívánja felebarátunk anyagi megsegítését is, ha ez szükséges, hogy boldoguljon, alapvető szükségleteit kielégíthesse. Bűn a felebarát tulajdonát, anyagi javait erőszakosan elvenni, vagy őt megkárosítani bármilyen csaló, igazságtalan, önző, kapzsi eljárás által."

Talán az egyetlen parancsolat, amely normálisnak mondható, ha nem nézzük az egyház pénzéhségét (emlékszünk még a bűnbocsánat - cédulákra), amely napjainkban sem hagyott alább.

A IX. parancsolat

NE TÉGY A TE FELEBARÁTOD ELLEN HAMIS TANÚBIZONYSÁGOT.

A X. parancsolat

NE KÍVÁND A TE FELEBARÁTODNAK HÁZÁT. NE KÍVÁND A TE FELEBARÁTODNAK FELESÉGÉT, SE SZOLGÁJÁT, SE SZOLGÁLÓLEÁNYÁT, SE ÖKRÉT, SE SZAMARÁT, ÉS SEMMIT, AMI A TE FELEBARÁTODÉ.


Az utolsó két parancsolatot egy rosta alá veszem, hiszen úgyis mindkettő a felebarátunkat illető jogokról tájékoztat bennünket. Bármily meglepő is, ezekkel összességében egyetértek. "A X. parancsolat minden bűn gyökerére sújt azzal, hogy tiltja a kívánságokat, amelyekből a bűncselekmények erednek." (E.G. White: Pátriárkák és próféták, i.m., 314. l.)" De sajnos egyik sem helytálló, mivel a valódi emberek társadalmára ezt lehetetlen kiterjeszteni. Azon kívül, hogy lehetetlen, más bajt nemlátok benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetishaman.blog.hu/api/trackback/id/tr641527311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása