Heti Sámán

Őszintén szólva fogalmam sincs, miről is szól pontosan ez a blog. Talán nem más, csak REAKCIÓ. (Kéne erre magyar szó)

Utolsó kommentek

HTML

Friss topikok

Sámánista egyház, sámán egyház, táltos egyház, stb.

2010.07.18. 20:47 | ZeromorphemX | Szólj hozzá!

Huhúú, hogy micsoda keresőkifejezések vannak a statisztikákban, igazi kis kicsesbánya.

De fontosnak tartok némi helyreigazítást leközölni, ami már korábban tervben volt, csak, főleg tulajdon lustaságomból kifolyólag elmaradt. Mostanáig.

Arról volna szó, hogy többen is keresetek az oldalra "sámán egyház" "sámánista egyház" "táltos egyház" kifejezésekkel, meg aztán innentől kezdve a Kovács Magyar András féle Ősmagyar Táltos Egyház nevű kékhalálra, amivel egy másik cikkben már foglalkoztam többet is, mint megérdemel, remélem, aki rákeresett, kifejezetten mint baromságra keresett az egyházra, és mint hülyére a Kovács Andrásra, mert annak csak nem örülnék már, ha oly sok híve volna, de itt nem ez a lényeg, hanem főleg az előzőek, rá is térnék hát:

SÁMÁNISTA EGYHÁZ NEM LÉTEZIK.

Nem azért, mert nem alapított senki, hanem mert nincs ilyen. A sámánizmus nem vallás, hanem világnézet. Inkompatibilis mindazzal, amit egy egyház képviselni tud. Két sámánista hitvilág között jelentős különbségek lehetnek, eltekintve a közös sámánista világnézettől. Nem fér bele a dolgoba hívőfanatizálás, igeterjesztés meg a búbánatos kénköves nyavalyatörés (Sem pedig a KMA féle ájtatos marhaság). Tehát mostantól, ha valaki ezzel a keresőkifejezéssel bukkan az oldalra, elolvashatja ezt a cikket, és megnyugtathatja magát, hogy a keresett tétel nem található.

A sámánizmus áll olyan dolgokból, mint hogy elhiszem, hogy a világon léteznek szellemek, hiszek az ősök szellemeiben, elhiszem, hogy szintek vannak a világegyetemben, és hogy azok között egy sámán lelke közlekedhet, elhiszem, hogy lehet rontást hozni emberekre, hiszek helyi szellemekben satöbbi satöbbi satöbbi. Meg áll egy csomó olyan dologból, amikről a laikus nem tud: nincs ige, evangélium, gyónás, nem köszönöd meg az Jehovának az ebédet, mert tudod, hogy nem ő adta, hanem a való életben szerezted meg valós úton, de megadod a tiszteletet a megevett állat lelkének... Lehet követni? Hmm... való élet, valós út? Talán lehetetlen a Földön járni, miközben az ember transzcendens dolgokban hisz? Hát persze hogy nem! Francokat! Na, ez nem térítő propagandaszöveg, mert az sincs. A hitvilági elemeket egyes sámánizmusokról meg lehet találni szakirodalomban, de hogy ezek elfogadása mellett az ember hogy nem lesz hippiruhás ezoterista, meg newage-hívő az már mindenkinek a magánügye (Ám hogy őseinkből sem lett arra többek között ékes bizonyíték, hogy nem haltak ki. Mert azt azért ne higyjük már, hogy olyan figurák fennmaradtak, sőt ilyen sikeresek lettek volna a pusztákon.), de aki ilyen egyházról beszél az kamuzik és/vagy hülye. Mármint tagjaként vagy fejeként. Aki laikusként, az persze nem hibás. Hanem az oktatási rendszer, az hibás, hogy háromszor annyit foglalkozik a görög-római pantheonnal, mint sámánizmussal, druidizmussal és germán hitvilággal együttvéve, zsidó-keresztény-muszlim dömping az persze van. Ez lehetne csak zsidó-iszlámnak, vagy akár csak simán zsidónak nevezni, de leginkább egy kérdőjel kéne ide, hogy mért nem kerül elő legalább alap szinten a minket éppen érintő sámánizmus. Főleg mivel a népmesinkben fő vonulatként jelen van, tehát nem szűnt meg létezni azáltal, hogy a kereszténység ránktukmálódott, a szimbólumrendszer teljesen aktív maradt a mesékben, amelyek persze fontos kulturális kincsek. És akkor talán értené az ember, hogy mért megy le a főszereplő az alvilágba, a sárkány (tkp. démon/gonosz sámán) miért humanoid, és mért változik a főhőssel együtt látszólag TELJESEN INDOKOLATLANUL eszközökké, állatokká (sámánista szellemküzdelem, egészen tipikus), kerékké, tűzzés stb., mért vágják darabokra a hőst, és illesztik össze, satöbbi. Mert el lehet fogadni persze, hogy a mi meséinkben ez így van... de nem árt tudni, hogy bizony a sámánista mesékben van így. Eltértem a tárgytól? Eltértem. Minimálisan, azt hiszem. Üzenet vége.

Tisztelettel: ZeromorphemX / Zeromorphemix / Zéró Morféma

UI: Mondom, nincs egyház.
 

Címkék: vallás isten egyház iszlám ősmagyar hit keresztény ősi pogány muszlim katolikus kultusz sámán táltos muzulmán hitvilág sámánizmus pagan újpogány mohammed

A bejegyzés trackback címe:

https://hetishaman.blog.hu/api/trackback/id/tr62159523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása